HERSTELPRAKTIJK MARGRÉ KNIP

.

Werken met Eigen Ervaring - cursus


Ben je bekend met psychiatrie of verslavingsproblemen?
Ben je je leven weer vorm en inhoud aan het geven?
Wil jij jouw ervaringen met het herstellen van psychische problemen delen met anderen?
Dan is de cursus ‘Werken met eigen ervaring’ misschien iets voor jou!
Deze cursus is namelijk voor iedereen die ervaring heeft met psychische en/of verslavingsproblemen en die deze kennis en ervaring wil delen met anderen. Bijvoorbeeld in je (vrijwilligers)werk.


 Waarom deze cursus?

Gedurende het herstelproces ontwikkel je als mens een krachtige eigen deskundigheid over je leven. Je leert wat wel werkt en wat niet. Die ervaringen kun je leren inzetten. Vanuit jouw eigen ervaring kun je andere mensen helpen. De vraag is echter hoe doe je dat?  In de cursus ‘Werken met eigen ervaring’ leer je hoe je dat doet. De cursus is gemaakt door een groep ervaringsdeskundigen.

De weg van herstel is er een van vallen en opstaan. Voor ieder mens verloopt dit proces anders. Tijdens het herstelproces ontwikkel je een eigen deskundigheid over je leven.
Je leert wat wel en niet kan, wat je nodig hebt op verschillende momenten en hoe je je staande houdt in het leven. Deze deskundigheid kun je inzetten in je (vrijwilligers)werk.


 Wat kun je na de cursus?

Wat je tijdens de cursus ‘Werken met eigen ervaring’ leert, kun je op verschillende manieren gebruiken. Hierbij kun je denken aan individuele advisering, het geven van voorlichting of trainingen, het deelnemen aan een cliëntenraad of het opzetten van cliënt gestuurde initiatieven.

 
Inhoud

De cursus bestaat uit drie themablokken:
In het eerste blok staan de eigen ervaringen en het herstelverhaal centraal en wat er voor nodig is om dit in te gaan zetten. Ook komen valkuilen aan bod.
In het tweede blok geven collega ervaringsdeskundigen informatie over het werk uit de praktijk en leert de deelnemer zijn eigen ideeën hieraan te spiegelen. 
In het derde blok worden vaardigheden geoefend die belangrijk zijn in het werk als ervaringsdeskundige.
Tijdens de cursus zal maandelijks een evaluatie plaatsvinden om vorderingen en eventuele problemen te bespreken. Je ontvangt een certificaat als je voldoende aanwezig bent geweest (80%) en de opdrachten hebt gemaakt.
 

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur per week. Je moet rekenen op 5 uur per week voor de opdrachten. Het maximaal aantal deelnemers is 12. De cursus wordt gegeven door twee trainers, die zelf ervaringsdeskundige zijn. Kosten, tijd en locaties worden bekend gemaakt. 
De cursus wordt driemaal per jaar aangeboden met stardata in januari, april en september. Momenteel werk ik  voor Stichting Voordoormet, locatie Breda. In de agenda staat vermeld wanneer de training start.
 

Aanmelden en kennismaking

Na je aanmelding krijg je een bevestiging. Zodra er voldoende deelnemers zijn, nodig ik je uit voor een kennismakingsgesprek. Hierin kun je aangeven wat je verwachtingen en wensen zijn. Ook wordt er gekeken of de cursus voor jou geschikt is.
 

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie kun je bellen met Herstelpraktijk Margré Knip, 06 23 74 37 12. Of mailen naar info@herstelpraktijkmargreknip.nl